Bästa skidorna

Bästa skidorna

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Recensioner

Jag har åkt skidor i hela mitt liv och har testat många dåliga och bra skidor, tänkte nu använde min erfarenhet för att tipsa er om två par skidor som är bland dom bästa. En av dom är nog dom bästa jag någonsin har testat och det andra paret är ett helt perfekt budget allternativ.  

K2 Mindbender 99 Ti

Det första paret är K2 Mindbender 99 Ti, Stor men smidig. stor men smidigt. Förutsägbar men rolig. Trots sitt namn lämnade Mindbender oss att skrapa våra huvuden och undrade hur det var möjligt.

En stor del av svaret är det unika, Y-formade arket av Titanal i skiktet. K2 använde den på flera av skidorna i den helt nya Mindbender-familjen, som ersätter Pinnacle all-mountain line. Från ett helt metallark under foten delar Titanal sig mot spetsen i remsor över varje kant. Och mot svansen smalnar den snabbt till skidens mitt. Detta skapar en skidåkning med flera personligheter. Det finns tillräckligt styvhet och kraft för att hålla kanten i fast snö och känna sig stabil i hastigheten. Uppdelningen i spetsen mjukar upp saker för enkel initiering och förlåtelse. Och att flytta Titanal till mitten av skidan i svansen tillåter den att hålla en kant men också smeta för att dumpa hastigheten i stötar, branta och träd.

K2 parade konstruktionen med kammaren under foten och massor av spets- och svansvippor. Men den tidiga stigningen är subtil och håller sig nära snön. Detta förbättrar dess mångsidighet ytterligare. Vid låga hastigheter känns den effektiva kanten kort, perfekt för snabb svängning. Men när vi gick snabbare och pressade skidorna i större bågar, gjorde mer kant kontakt med snön, och skidan kändes gradvis längre och mer stabil desto svårare vi åkte.

På både hårdpackad och i blåspulver var skidan slät, energisk och förutsägbar, men det som vann den Editor’s Choice var dess prestanda i hård snö. Den tunga och robusta konstruktionen plogade genom grova lappar och kändes jämn i hackad och gammalt pulver, två platser där många liknande skidor skulle känna sig sköra. På samma sätt kändes det vid dödscook groomers limmat till snön och var lätt att åka skidor.

Det är en tung skida för sin bredd, men för det mesta upptäckte inte testare. Undantaget var snäva knölar och träd där testare sa att det tog mer energi för att flytta det runt.

Överallt annars gav Mindbender oss förtroendet att skida snabbare och hårdare. När vi ville ha ett stort skidor kändes det bredare än 99 mm, och när vi ville ha en snidskidor låste den sig fast som ett mycket smalare bräde. Mindbender 99 Ti är en riktig albergsskidåkning och det bästa valet i vinter för en skidkvarv.

Line Sick Day 88

Det andra paret är Line Sick Day 88, Normalt skulle ett par 4000kr skidor  vara för mjuk för allt annat än att lära sig att snida. Men Line är synonymt med att producera några av de bästa skidorna för pengarna, och Sick Day 88 är det bästa erbjudandet de har fått. Det kanske inte har prestandakänslan eller livslängden för Volkl Mantra M5, men för hälften av pengarna får du en fantastisk allround-skida.

Midjan på 88 mm föreslår hård snöprestanda. Vi hittade gott om det. Den mjuka spetsen med en liten rocker hjälpte oss att komma på kanten lätt och tidigt i en tur för trevlig känsla snider. En styv, nästan vippfri svans skapade en solid plattform för att verkligen runda våra svängar och skära till is. Line gav dessa skidor en mångsidig 17-meters svängradie och en fem-punkts sidokedja. Det innebär att längs kanten har de inbyggt fem olika mini-bågar. Den sjuka dagen krävde vilken vändform vi ville göra. Det krävde lite mer än en flick för att knäppa ut trånga svängar. Den ljusa, mestadels aspkärna, hade gott om pop. Och när svängarna blev längre kändes skidan mer stabil.

Med Line’s arv som en park och spela skidor, borde det inte ha varit en överraskning att detta skidåkning utmärkte sig i mjuk snö, särskilt för sin bredd. Den styva svansen gav en solid landningsplattform i parken. I hackat pulver var det mycket mer förutsägbart än vi förväntat oss. För djupare snödestinationer kan en av de bredare Sick Day-modellerna vara ett bättre val, men de kommer med ett prishopp.

Det mest framstående är att detta är en rolig skidåkning. Det gör att du vill spraya dina vänner, spela i stöten och sedan knäppa av några rista. Det är förlåtande för misstag och kan komma åt alla från mellanprodukter som vill förbättra till lätta experter.

Sammantaget definierar Line Sick Day 88 en heltäckande skidåkning till ett pris som lämnar förändring för ett pass eller ett bättre par stövlar. Det kan göra allt och kräver inte för mycket av föraren.

Det var mina val för dom två bästa par skidorna som finns tillgängliga just nu!