Bästa skidresorterna

Bästa skidresorterna

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Skidtips

Det finns så många bra och vackra ställen att åka skidor på så tänker att det är en bra idé att dela med mig av dom som jag tycker är allra bäst. Detta är såklart bara personliga åsikter och vissa av er kommer säkert inte att hålla med men detta är dom som jag oftast åker till när jag vill ha en trevlig skidsemester. 

Courchevel, Frankrike

Courchevel är den största och mest berömda av de flera sammanlänkade skidorter som kallas Les Trois Vallées (tre dalar), som utgör den största skidomänen i Europa. Förutom de 150 kilometer långa alpinbanorna kan du nå från Courchevels egna 60 hissar, dessa kopplar till tillgång till totalt 600 kilometer sammanlänkade skidspår, plus fyra glaciärer. Hela området är spridda över 10 toppmöten, med höjder över 2500 meter.

Lägg till denna superlativa statistik det faktum att orterna får ett årligt snöfall på fyra meter och har toppmoderna skötsel för att hålla sina körningar i toppskick.

Även om Courchevel är en favorit bland experter för sin fantastiska offpist-terräng, trädskidåkning, couloirs, mogul-studded steeps, har vart och ett av Courchevels fem separata byar bra terräng för nybörjare och mellanprodukter; ungefär en fjärdedel av Courchevels pister är för nybörjare och en tredjedel för mellanprodukter.

Courchevel är särskilt familjevänligt: ​​gratis stollyftar serverar nybörjare, och magnetiska säkerhetsvästar för barn finns i hissar. Förutom sin superlative skidåkning, är Courchevel känd för sina lyxiga boende, glamorösa afterski scener och fina middagar på flera Michelin-stjärniga restauranger. 

Zermatt, Schweiz

Med Schweiz största vertikala fall och skidbara terräng i höjder så höga som 3 900 meter, har det högsta vintersportområdet i Alperna mycket mer att göra än bara ett vackert ansikte. Men med det ikoniska landmärket av Matterhorn som bakgrund sätter Zermatt och bergssidorna bakom det på toppen av de flesta skidåkares önskelistor. Matterhorn ger inte bara staden den vackraste miljön i Europa, dess distinkta profil är synlig från mycket av det 350 kilometer långa trail-systemet som är anslutet till Zermatt.

Zermatt är känd för sina långa lopp, varav några slutar precis i byn – du kan bokstavligen åka hem. Matterhorn Glacier Ride, som öppnades för säsongen 2019, är världens högsta 3S-linbana och bär 2000 skidåkare i timmen till glaciären. På en höjd av 3 883 meter möjliggör glaciären året runt. För att göra detta enorma spårnätverk säkrare och mer tillgängligt kan skidåkare ladda ner en gratis app, som använder GPS och justerar för förmåga, väder och snöförhållanden, samt lyftoperationer för att leda skidåkare säkert mellan platser.

För mindre erfarna skidåkare erbjuder Wollis Park högst upp på Sunnegga-linbanan mildare terräng med samma fantastiska vyer. Matterhorns södra sida är i Italien, och erfarna skidåkare kan åka båda länderna på en dag genom att åka skidor över Theodulpasset och ner i det italienska spårsystemet.

Val d’Isere, Frankrike

Sist men absolut inte minst i listan är Val d’Isère och Tignes närliggande delar en hög dal omgiven av 3000 meters toppar och erbjuder 300 kilometer skidbar terräng som serveras av mer än 150 skidliftar. Detta omfattar den stora Espace Killy, uppkallad efter olympisk trippelguldmedaljvinnare Jean-Claude Killy, infödd i Val d’Isère. Den lägsta terrängen är på en höjd av 1.550 meter, och den högsta når till 3.450 meter, vilket hjälper till att hålla säsongen öppen in i maj. Du kan vanligtvis vara säker på att åka skidor på Glacier du Pisaillas in i juni eller juli.

Det finns terräng för alla nivåer, inklusive sluttningar för barn och nybörjare. Ungdomar kan åka täckta magiska matta hissar till mjuka sluttningar, och skidinstruktion här är bland de bästa. En ny Travelator, en sluten magisk matta från toppen av en gondol, får åtkomst till en mild höghöjd, så att även början av skidåkare kan njuta av spänningen – och utsikten – av hög höjdskidåkning. Hissarnas utformning är mycket skidvänlig och ansluter skidåkare till olika områden utan långa, jämna stigar.

Staden själv är tilltalande, bilfri och känd för sina bra restauranger och en livlig afterski.

Hoppas att ni gillade denna lista, hollar ni med eller har jag missat någon uppenbar? Om ni vill läsa mer om mig och skidor så har jag en berättelse om mitt vasalopp 2004 som jag kan rekommendera er att läsa!